Forradalmian új zsírégetés

A paprika orvosi szemmel

Sokakban nagy érdeklődést keltett fel a chilli paprika fogyasztó hatása. Az erőspaprika kivonata a test hőmérsékletének növelésével, az anyagcsere serkentésével és a zsírraktárok energiává való átalakulásával segíti a fogyni akarókat. 

Érdemesnek tartom azonban a paprika kivonat fogyókúrát segítő, anyagcserét serkentő, zsírégető hatása mellett felhívni a figyelmet további nagyon fontos pozitív élettani hatásaira is, ezért röviden ismertetem a kedves olvasóval a paprika más, kevésbé ismert, de nem kevésbé fontos tulajdonságait. 

Őshazája Mexikó, ahol már 7000 éve termelik a paprikát. A világ lakosságának kb. egynegyede fogyasztja rendszeresen kiváló ételízesítő fűszerként. 

Hatásosan alkalmazzák több száz éve a népi medicinában is.  Napjainkban a paprika egyre jobban felkeltette a tudományos világ érdeklődését és komoly klinikai kutatások központjába került. Szent-Györgyi Albert C-vitaminnal kapcsolatos, Nobel-díjjal kitüntetett felfedezése révén a paprikát megismerte a világ. 

A paprika élettani hatásai

A paprika jellegzetesen erős hatóanyagát a kapsaicin-t, először Micko állította elő 1898-ban. A capsaicionidok a bőrön, de különösen a nyálkahártyán erős, égő érzést váltanak ki. Szembe, orrba, szájba, torokba kerülve erős fájdalmat gerjeszt. A paprikakivonat lényeges eleme a könnygáz előállításának és az amerikai rendőrség és az FBI által használt önvédelmi spraynak is (U12-6 C). Tehát a kapsaicin-től érezzük csípősnek a paprikát. Ez a fenolból származtatható alkaloida, nem oldódik vízben, ezért nem lehet a paprika által kiváltott csípő érzést vízivással könnyíteni. Kapszaicin képlete: CHON, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid.

Dr. Jancsó Miklós kutatásai, melyek szintén a Szegedi Gyógyszertani Intézetben folytak, a kapszaicin neurogén gyulladásokra kiváltott pozitív hatását bizonyították. Dr. Jancsó Miklós kimutatta, hogy a kapszaicin többszörös adagolása során a kísérleti állatok érző-receptorai elvesztik érzékenységüket a kapszaicin iránt. Ez a „hozzászokás” csak a kémiai ingerekre vonatkozik, a mechanikai ingerekkel szemben a receptorok érzékenysége megmarad. Többek között, ennek köszönhetően a paprika ismét a tudományos érdeklődés középpontjába került. 

Egy nem régiben megjelent közlemény beszámol a kapszaicin szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, preventív hatásáról, mely a thrombociták aggregációjára gyakorolt hatással magyarázható.   

Több évszázada sikerrel alkalmazzák a népgyógyászatban a paprika fájdalomcsillapító hatását. A tudomány ennek alapját a szenzoros neuronokban történő P-anyag depleciójával (megvonás) magyarázza. 

Tisza-vidéki és Duna menti népek gyorsan felismerték a paprika immunizáló hatását. Így lett azután a hideglelés orvossága, csillapítószere. Az utóbbi időben elvégzett kutatások bizonyították, hogy nagyobb mennyiségű paprika bevétele a melegérző receptorok izgatásával izzadást és a testhőmérséklet süllyedését váltja ki.

Magyarországon kívül először Amerikában kezdtek felfigyelni a magyar paprikára, és ez nem véletlen. Leírások szerint, a múlt század elején egy bevándorló hascsikarását paprikás pálinkával orvosolta. A kezelés annyira eredményesnek bizonyult, hogy másokat is megpróbált meggyógyítani vele. Mivel a másoknál is bevált a kezelése, Tincturus Papricus néven árusítani kezdte és hamarosan meggazdagodott belőle. 

A szegedi néphagyomány a paprikának a malária és a kolera mellett egyéb orvosi alkalmazásait is ismeri. Így többek között főleg a látást élesítő, antiszeptikus, cukorbetegséget gyógyító hatása miatt alkalmazták.


« Ugrás az összes bejegyzéshez