Forradalmian új zsírégetés

Cikkek, Kutatások

A Chilliburner alapját képező csilipaprikát,  régészeti ásatások szerint, az emberek  már 7000 évvel ezelőtt is ismerték, főleg Közép-Amerikában az indiánok használták. A harmadik évezredben Kr. e. már a régi Inkák is termesztették. Sőt  szent növényként tartották számon. A csilipaprika Kolombusz Kristóf második útja alkalmával,1493-ban érkezett meg Európába. Diego Álvarez Chanca, Kolombusz hajóorvosa lett figyelmes a csilipaprika különleges tulajdonságaira és hazaérve több évig tanulmányozta annak gyógyhatását. Publikációit mind a mai napig olvassák. 

A tudósok évtizedekkel ezelőtt felfedezték, hogy a chili paprika és a benne levő kapszaicinoidok hozzájárulnak a testsúly csökkentéshez. A kapszaicinoidok olyan összetevők, amelyek chili paprika csípősségét okozzák. Számos tudományos tanulmány és kutatás * kiemeli a kapszaicinoid fontosságát a testsúly szabályozásában. A kívánt hatást kifejtő kapszaicin mennyiségével kapcsolatos probléma eddig az volt, hogy akkor adagban a chili paprika igen csípőssé válik, és ezáltal károsíthatja a szájat és az emésztőrendszert.

Ebben a problémában hozott áttörést a Chilliburner

A chilliburner egy magas koncentrációjú de természetes chillipaprika kivonat, amit egy új és szabadalmaztatott nanotechnológiás eljárással mikrokapszulákba zárnak, majd tabletták formájában csomagolják. Ennek köszönhetően a hatóanyag úgy fejti ki a hatását, hogy közben nem irritálja a száj és emésztőrendszer nyálkahártyáját. Ezzel biztosítva az ajánlott napi adag bevitelének lehetőségét.

 

Dr. Tihanyi István
orvos, természetgyógyász, iridológus

Sokakban nagy érdeklődést keltett fel a Chilliburner tabletta fogyasztó hatása. Az erőspaprika kivonata a test hőmérsékletének növelésével, az anyagcsere serkentésével és a zsírraktárok energiává való átalakulásával segíti a fogyni akarókat.

Érdemesnek tartom azonban a paprika kivonat fogyókúrát segítő, anyagcserét serkentő, zsírégető hatása mellett felhívni a figyelmet további nagyon fontos pozitív élettani hatásaira is, ezért röviden ismertetem a kedves olvasóval a paprika más, kevésbé ismert, de nem kevésbé fontos tulajdonságait.

Őshazája Mexikó, ahol már 7000 éve termelik a paprikát. A világ lakosságának kb. egynegyede fogyasztja rendszeresen kiváló ételízesítő fűszerként.

Hatásosan alkalmazzák több száz éve a népi medicinában is. Napjainkban a paprika egyre jobban felkeltette a tudományos világ érdeklődését és komoly klinikai kutatások központjába került. Szent-Györgyi Albert C-vitaminnal kapcsolatos, Nobel-díjjal kitüntetett felfedezése révén a paprikát megismerte a világ.

A paprika élettani hatásai

A paprika jellegzetesen erős hatóanyagát a kapsaicin-t, először Micko állította elő 1898-ban. A capsaicionidok a bőrön, de különösen a nyálkahártyán erős, égő érzést váltanak ki. Szembe, orrba, szájba, torokba kerülve erős fájdalmat gerjeszt. A paprikakivonat lényeges eleme a könnygáz előállításának és az amerikai rendőrség és az FBI által használt önvédelmi spraynak is (U12-6 C). Tehát a kapsaicin-től érezzük csípősnek a paprikát. Ez a fenolból származtatható alkaloida, nem oldódik vízben, ezért nem lehet a paprika által kiváltott csípő érzést vízivással könnyíteni. Kapszaicin képlete: CHON, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid.

Dr. Jancsó Miklós kutatásai, melyek szintén a Szegedi Gyógyszertani Intézetben folytak, a kapszaicin neurogén gyulladásokra kiváltott pozitív hatását bizonyították. Dr. Jancsó Miklós kimutatta, hogy a kapszaicin többszörös adagolása során a kísérleti állatok érző-receptorai elvesztik érzékenységüket a kapszaicin iránt. Ez a „hozzászokás” csak a kémiai ingerekre vonatkozik, a mechanikai ingerekkel szemben a receptorok érzékenysége megmarad. Többek között, ennek köszönhetően a paprika ismét a tudományos érdeklődés középpontjába került.

Egy nem régiben megjelent közlemény beszámol a kapszaicin szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, preventív hatásáról, mely a thrombociták aggregációjára gyakorolt hatással magyarázható.

Több évszázada sikerrel alkalmazzák a népgyógyászatban a paprika fájdalomcsillapító hatását. A tudomány ennek alapját a szenzoros neuronokban történő P-anyag depleciójával (megvonás) magyarázza.

Tisza-vidéki és Duna menti népek gyorsan felismerték a paprika immunizáló hatását. Így lett azután a hideglelés orvossága, csillapítószere. Az utóbbi időben elvégzett kutatások bizonyították, hogy nagyobb mennyiségű paprika bevétele a melegérző receptorok izgatásával izzadást és a testhőmérséklet süllyedését váltja ki.

Magyarországon kívül először Amerikában kezdtek felfigyelni a magyar paprikára, és ez nem véletlen. Leírások szerint, a múlt század elején egy bevándorló hascsikarását paprikás pálinkával orvosolta. A kezelés annyira eredményesnek bizonyult, hogy másokat is megpróbált meggyógyítani vele. Mivel a másoknál is bevált a kezelése, Tincturus Papricus néven árusítani kezdte és hamarosan meggazdagodott belőle.

A szegedi néphagyomány a paprikának a malária és a kolera mellett egyéb orvosi alkalmazásait is ismeri. Így többek között főleg a látást élesítő, antiszeptikus, cukorbetegséget gyógyító hatása miatt alkalmazták.

Dr. Minder Gyula a 30-as évek végén az Új Szent János Kórház urológiai osztályán vizsgálta a paprikakivonat hatását. A paprikakivonat (Vitapric) fogyasztása után nem volt gyakoribb a vizelés, nem növekedett a vizelet volumene, az imperatív vizelési inger nem jelentkezett, a vizelet pH egy-két tizedet emelkedett, a fvs-szám csökkent a vizeletben, az üledékben lényeges változás nem történt, de a haematuriákat jól befolyásolta. A vérzéscsillapító hatást külön kiemelte nem gyulladásos vesevérzések, daganatos eredetű vesevérzések esetében, instrumentális vizsgálatokban, illetve mindezekben profilaktikusan.

A kapszaicinhez hasonló piperin-t, ami a borsfélék hatóanyaga, az indiaiak már betegségek egész sorában ajánlották, használták különböző vizelési panaszok orvoslására, amint ez a Susruta Samhita leírásából kitűnik (Krisztus ideje körül).

A legújabb kutatások az erőpaprika szelektív fájdalomcsillapító hatását tanulmányozzák. Ez ugyanis egy forradalmi felfedezés, hiszen az eddig ismert fájdalomcsillapítók, melyeket operáció során és a fogászati gyakorlatban alkalmaznak, fájdalom érzékelése mellet blokkolják a tapintásérzékelést és a mozgatóidegeket is.

A fájdalomcsillapítás szempontjából a más két idegvezetés blokkolását nem kívánatos mellékhatásnak tekinthetjük. A Harvard Egyetem kutatói rájöttek, hogy a kapszaicin egy fájdalomcsillapító molekulával (QX-314) együtt adva nem okoz kiesést a tapintásban és a mozgásfunkcióban. Az ilyen szelektív blokádja a fájdalomérzékelő rostoknak, amely nem okoz zsibbadást vagy bénulást, a nagy előrelépést jelent a helyi érzéstelenítésben.

Hazánkban a lakosság közel fele érintett a fejfájás valamely típusában. 2009 óta a patikákban kapható, újdonságnak számító fejfájás-csillapító orrspray, amely áttörést jelentett a fejfájás, a migrén és az allergia kezelésében, fő hatóanyaga szintén a kapszaicin. Hatását úgy fejti ki, hogy a kapszaicin érzéketlenné teszi az orrnyálkahártya idegvégződéseit, és javítja a környékbeli szövetek keringését, így rendkívül gyors enyhülést jelent a felfájásra és az arcüregi fájdalomra, allergiára. Az orrspray használata után 4-5 másodpercig erős, égő hatás érezhető, ezután azonban megnyugtatja és ellazítja a görcsös ereket és az arcizmokat.

A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklapban a nottinghami egyetem kutatói arról számolnak be, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik. A kapszaicin ráadásul itt is szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. A kapszaicin sikeresen alkalmazható a rákellenes kemoterápia során, hiszen a kezelésnek gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya gyulladás. Ez kapszaicin tartalmú bonbonok szopogatásával orvosolható.
További kutatások kiemelik a kapszaicin belsőleg való alkalmazásának a nyugtató hatását, mivel növeli az neuropeptidek (endorfinok = „boldogság-hormonok”) termelését.

Összefoglalva:
A paprika közismert fogyókúrás zsírégető hatása mellett számos fontos az egészség megőrzését segítő élettani hatása is van, ezekről a kevésbé közismert hatásokról adtam e cikkben betekintést az olvasók számára. Fontosnak tartom e tájékoztatást, hiszen a fogyókúra, aminek célja a szépség és az egészség megőrzése, vagy visszanyerése, hatásosabb és javallhatóbb olyan természetes anyagokkal, mint a kapszaicin, mely számos módon támogatja az egészségünket.
MEGRENDELEM MOST!

A szerkesztő kiegészítése:
a cikk a chilipaprika egészségre gyakorolt hatásáról - a zsírégető, fogyókúrát támogató hatásán kívül - általában szól, azaz nem konkrétan az általunk kínált Chilliburnerre vonatkoznak, hanem általában a chilire. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a Chilliburner kizárólag mint fogyókúrát támogató zsírégető szer kerül forgalomba, gyógyhatást nem tulajdoníthatunk neki. Az erőspaprika egészséggel kapcsolatos hatásairól olvasóinkat ismereteik bővítése céljából tájékoztatjuk.

 

Tudta?

A paprika orvosi szemmel

Sokakban nagy érdeklődést keltett fel a chilli paprika fogyasztó hatása. Az erőspaprika kivonata a test hőmérsékletének növelésével, az anyagcsere serkentésével és a zsírraktárok energiává való átalakulásával segíti a fogyni akarókat. 

Tovább »

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről! Iratkozzon fel hírlevelünkre.

A "Feliratkozom" linkre kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy a Chilliburner.hu nevében a Pharmia Kft a megadott e-mail címén cikkeivel és marketing célú ajánlataival felkeresse Önt. Amennyiben a későbbiekben úgy dönt, hogy nem kíván hírlevelet kapni, bármikor le tud iratkozni a hírlevélről az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglalt módon. Kérjük, olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatónkat.

Név:

E-mail cím:

Feliratkozom